Kompresör Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
Kompresör Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
Klima çözümleri sitemizde siz değerli okurlarımız için Kompresör Nedir? Çeşitleri Nelerdir? konusuyla alakalı bir yazı hazırlamaya çalıştık. Kompresör Nedir? Çeşitleri Nelerdir? başlıklı yazımız umarım işinize yarar.
Kompresör Ne Demek?
Düşük basınç ve ısıda gaz halindeki soğutucu akışkanı evaporatörden emen, sıvılaşma ısısına kadar sıkıştıran ve yüksek basınçlı kızgın gaz halindeki kondensere basan sistemin kalbi olarak adlandırılan elemandır.
Kompresör Çeşitleri Nelerdir?
- Pistonlu Kompresörler
Soğutma sistemlerinde en fazla tercih edilen kompresör çeşididir. Bir silindirli, pistonlu olandan 16 silindirli ve pistonu büyük boylara kadar değişik ebatları bulunmaktadır.
- Rotary Kompresörler
Diğer kompresörlere göre daha sessizdir ve daha az yer kaplamaktadır. Daha az yakıt tüketimi yapar fakat arızalanma riski yüksektir. Ayrıca arızalanma gibi durumlarda onarımı yapılamamaktadır. Bu tip kompresörler piston yerine dönel hareket ile çalıştığından bu biçimde isimlendirilmiştir. Genelde ufak güçlerle çalışan cihazlarda kullanımı görülmektedir.
- Scroll Kompresörler
Geleneksel pistonlu ve alternatif kompresörlerin çalışma sisteminden fazla daha farklı çalışma sistemine sahiptir. Arşimed spirali adı verilen iki spiralden meydana gelmektedir. Bu iki spiral iç içe biri diğerinin içinde olacak biçimdedir. Bunun yanında orak şeklinde bir takım cepler oluşturmaktadır. Sıkıştırma sırasında spirallerden üstte olanı sabit kalır, altta olan ise rotor üzerindeki eksantrik kısıma monte edildiği için rotatif değil yörüngesel olarak hareket etmektedir. Scroll kompresörlerin mevcut olduğu devrelerde; faz koruma rölesi, termik koruma ve uygun akım kontrollü sigorta kullanımı şart koşulmaktadır. Yanlış çapta olan bakır boru veya kanal dizayn edilmiş ise aşırı yük sebebiyle kompresör zarar görebilmektedir. Ayrıca Scroll kompresörlerin arızalanması durumunda tamir veya onarım işlemi yapılamamaktadır. Pahalı olmalarına karşın düşük güçlerle yüksek verim elde edilebilir. Sessiz çalışır ve daha az yer kaplayabilmektedir.