Hava Perdesi Nedir, Nasıl Çalışır?
İç ortamdaki iklimlendirilmiş havanın kalitesini koruyarak dış ortamda bulunan olumsuz havanın iç ortama girmesini engellemek için yatay ya da dikey hava akımı ile belirli hızda hava üfleyerek perdeleme yapan cihazlara hava perdesi deniliyor.
Klimalar insanların konforu için gerekli olan iklimlendirme, soğutma, nem ayarlama gibi işlemleri yapan cihazlardır. Bu konforun sağlandığı havanın kalitesi daha sıcak, daha soğuk, pis havalarla düşürülmemeli, nem, toz ve sinek de bu temiz havaya karışmamalı. Bu görev hava perdesine düşüyor.
Her iki bölümü birbirinden yalıtarak bölen hava perdesi iki ortam arasında gerekli olan izolasyonu ortama, mevsim koşullarına göre maksimum düzeyde sağlıyor. Bu sayede görünmez bir kapı gibi görev yapıyor ayrıca enerji tasarrufu da sağlıyor.
Hava perdesi farklı ısı ortamlarının yaratılması istenen durumlarda, ısı izolasyonu veya muhafazasının zorunlu olduğu hallerde, çalışma konfor şartlarının muhafazasında, çalışma ortamlarının hijyenik yaşam alanı olarak korunmasında ve enerji tasarrufu ile müşteri sirkülasyonunun maksimum düzeyde sağlanmasının istendiği durumlarda kullanılıyor.
Hava perdelerinden faydalanılan yerler arasında oteller, mağazalar, hastaneler, marketler, restoranlar, kafeler, sağlık merkezleri, havaalanları, kuyumcular,eczaneler soğuk odalar gibi yerler bulunuyor.
Hava perdesinin verimliliği için hava tüm açıklığı kapsamalı, doğru kurulum ile montaj gibi özellikler önem taşıyor.
Hava perdesi seçilirken ise iklim şartları, kullanım sıklığı, kullanım şekli, kapı yüksekliği, kapı genişliği, ortam faktörü, hava perdesinin altından geçecek olan insan malzeme vb gibi faktörler iyice hesaplanmalı ve perde ona göre seçilmeli.
Isıtıcılı Hava Perdesi Nedir?
Isıtıcılı hava perdeleri, ortam havası ile çalışabildiği gibi ısıtma da yapabilen hava perdeleridir.
Nerelerde Kullanılır?
Fabrikalarda ve işyerlerinde güvenle kullanabilirsiniz.Hava perdeleri, hava giriş, çıkışının olduğu tüm ortamlarda, hastanelerde, süper marketlerde, bankalarda, sağlık kuruluşlarında, salonlarda, okullarda, otellerde, terminallerde, depolarda, garajlarda, stadyumlarda kullanılırlar.
Isıtıcısız Hava Perdesi Nedir?
Isıtıcısız hava perdeleri, ortam havası ile çalışan, ısıtma yapamayan hava perdeleridir.
Nerelerde Kullanılır?
Hava perdeleri, hava giriş, çıkışının olduğu tüm ortamlarda, hastanelerde, süper marketlerde, bankalarda, sağlık kuruluşlarında, salonlarda, okullarda, otellerde, terminallerde, depolarda, garajlarda, stadyumlarda, fabrikalarda ve işyerlerinde kullanılırlar.
Hava Perdesi Seçimi Nasıl Yapılır?
Hava perdesi seçilirken, kapı genişliği, kapı yüksekliği, kapı üzeri ile tavan arasındaki ölçü, kullanım amacı (personel girişi, malzeme girişi, konveyör geçişi), ilklim şartları gibi temel bilgilere ihtiyaç vardır. Bu bilgelerin ışığında hava perdesinin boyutları, fan kapasitesi seçilir. Isıtma için doğalgaz, buhar, kaynar su, sıcak su, elektrik gibi enerji kaynaklarından, kullanılabilir ve en ekonomik olanını seçmek gerekir. Hava perdesi seçiminde bir diğer önemli husus, üfleme hızının tayinidir. Mağaza, otel, banka, restaurant v.b. yerlerin girişindeki hava perdesi, enerji tasarrufu sağlamanın yanı sıra, içeri giren müşteri üzerinde olumlu bir etki yapma görevi de görür. Yüksek hızlı bir hava perdesi seçildiğinde, özellikle bayan müşterilerin yapılı saçlarının bozulma riski vardır. Bu tür müşteri girişinde bulunan hava perdelerinin, insanları rahatsız etmeden fonksiyonunu yerine getirmesi gerekir. Buna karşın restaurantların arka kapısında, malzeme, çöp v.s. giriş çıkışlarında, yüksek hızlı hava perdeleri kullanılarak, sinek bariyeri (fly stop) oluşturmak ön plandadır.
İdeal hava perdesi seçildiğinde, kapılardan kaçan enerjiden % 85 tasarruf sağlanabilir. Bu verim oranı, hava perdesi ve montaj şekline göre değiştiği gibi, iç ortamdaki hava dengesine göre de değişir. İç ortamda pozitif veya negatif basınç olması halinde, bu verimde düşme olacaktır.
Hava Perdesi Güvenliği
Hava perdelerinde , özellikle Elektrikli ısıtıcılı hava perdesi tiplerinde Dünya Standartlarının gerekliliği olan ek guvenlik tedbirleri alınmalıdır.
Donanım ve Kabloloma CE ve İlgili Direktiflerinin gerekliliği olan İnsan ve Çevre Sağlığını ön planda tutan norm ve özellikleri taşımalıdır.
EN-60335 / EN 60335-2-30 / LVD / EMC 89/336 Elektromanyetik uyumluluk direktiflerine göre üretilmelidir.