Klima Santrali Ekipmanları Nelerdir?

27.02.2021
157
Klima Santrali Ekipmanları Nelerdir?

Klima Santrali Ekipmanları Nelerdir?

Klima çözümleri sitemizde siz değerli okurlarımız için Klima Santrali Ekipmanları Nelerdir? konusuyla alakalı bir yazı hazırlamaya çalıştık. Klima Santrali Ekipmanları Nelerdir? başlıklı yazımız umarım işinize yarar.

Klima Santral Donanımı

Bir klima santrali; havanın hareketlendirilmesi, ısıtılması, soğutulması, temizlenmesi, nemlendirilmesi ve kurutulması için gereken ünitelerden meydana gelmektedir. Havanın klima santrali içindeki yolunu izlemek gerekirsek eğer, şu elamanlar ile karşılaşılabilir:

Klima Santrali Ekipmanları Nelerdir?

Klima Santrali Ekipmanları Nelerdir?

Karışım Odası

Hava karılım odaları değişim amaçlı, değişik fiziki şartlardaki havaları karıştırır. Yeni fiziki özelliklere sahip olan havayı oluşturmakta olan odacıklardır. Hava karışım odası iklimlendirme santralinde dönüş havası ile dış havayı karıştırarak sistem havasını oluşturmada kullanılır iken, mahal girişlerine konulan ava karışım hücreleri de aynı santralden beslenmekte olan yan ayna 2 mahale farklı özelliklerdeki havanın temin edilmesinde kullanılmaktadır.

Kendi içlerinde enerji tasarruflu amaçlı ve çok amaçlı hava karışım hücreleri çeşitleri mevcuttur.

Toz Filtresi

Dışarıdaki hava ile çevrim havasının temizlenmesi adına; karışım odasının arkasına genelde bir toz filtresi yerleştirilmektedir. Filtreler kullanım amaçlarına bağlı olarak kendi içlerinde gruplara ayrılmaktadır.

Panel filtreler; Galvaniz sac çerçeveli sentetik elyaf malzemeden meydana gelmektedir. Hemen her çeşit havalandırma sistemlerinde ön filtre olarak kullanılabilmektedir.

Torba filtreler; Sentetik elyaf ve çok kademeli fitre çeşitlerindendir. En zor koşullarda bile yüksek verimle çalıştırılmaya uygundur.

Hepa filtreler; Hastaneler, ilaç ve gıda fabrikalarına özel dizayn edilen filtre çeşididir.

Ön Isıtıcı

Genelde kış dönemlerinde gereken bir ısıtma ünitesi durumundadır. Dışarıdan emilen nemi düşük dış havanın nem alma kapasitesini nemlendirici girişinde önce yükseltmek adına ön ısıtıcı gerekir. Isıtıcılar konumu ve ısı kaynağına göre çeşitlendirilebilmektedir.

Hava Soğutucuları

Yapım ve kanal içine yerleşimi sıcak sulu ve buharlı hava ısıtıcıları ile aşağı yukarı aynıdır. Yapı olarak soğutucular, ısıtıcılara benzer. Soğutucu akışkan olarak soğuk su kullanıldığında borulardan akan suyun hızının, ısıtıcıya oranla biraz daha yüksek alınması gerekir.

Nemlendirici

Konfor şartlarına göre mahale verilen havanın bağıl nemin alt sınırının %35-40 civarında olması istenir. Bu nedenle; mahale verilen sistem havasının neminin bu sınırların altında olması halinde nemlendirilmesi ve üzerinde olması halinde neminin alınması gerekir. Nemlendirme odaları, konfor tesisatlarında mahale verilmekte olan havanın neminin konfor şatlarına getirilmesi adına kullanılmalarının yanında tütün, deri sanayi ve tekstil gibi endüstriyel alanlarda gereksinim olan nemli havayı sağladıkları için bi hayli mühimdir.

Nemlendirme odası denildiği zaman akla gelen sistem havasının nemlendirilmesidir. Yalnız nemlendirme odaları farklı amaçlar için de kullanılabilir. Bazı zaman nemlendirme odası hava yıkayıcı olarak da isimlendirilebilir. Bunun nedeni ise sistem havası nemlendiricide doğrudan su ile temas ederse, bunun yanı sıra yıkanmış olur.

İklimlendirme santralinden geçen sistem havası, nemlendirme odasında genelde 3 farklı biçimde nemlendirilebilir. Bunlar;

*Su püskürtmeli

*Sulu sistem

*Buharlı nemlendirme olarak belirlenmiş durumdadır.

Damla Tutucu

Nemlendiriciden sonra yerleştirilmekte olan damla tutucunun işlevi; yıkama ve nemlendirme kullanıp havanın bünyesine girmemiş olan su damlacıklarının çıkış havası devresine nüfus etmesini engelleyebilmektir.

Son Isıtıcı

Nemlendiriciden çıkışta hava, giriş havasının içermesi gereken su yüzdesine ulaşması gerekir. Bu ısıtıcıda yaz ve kış yeterli düzeyde ısıtılan havanın özgül nemi sabit kalmaktadır. Klima tesisatı bir mahali ısıtma durumundaysa; giriş sıcaklığı mahal sıcaklığından fazla olmalıdır. Klima tesisatı bir mahali serinletmek durumundaysa; giriş sıcaklığı mahal sıcaklığından düşük olmalıdır.

Fanlar (Aspiratör, Vantilatörler)

Hava ile diğer gazları 30.000 N/m2 (Pa) basınca kadar aktarabilen cihazlara “fan” adı verilmektedir. Fanlar genelde gövde, kanat çarkı ve tahrik motoru olarak 3 ana bölümden buluşmaktedir.

►► Fanlar havayı mahale basıyorsa eğer “vantilatör” mahalden hava emip dışarı atıyorsa eğer “aspiratör” adı verilmektedir.

Hava fanları kullanım amacına bağlı olarak 3 biçimde üretimi sağlanmaktadır. Bunlar;

*Salyangoz fanlar

*Eksenel Fanlar

*Dik Akımlı Fanlar’dır.

Ayrıca Bakınız.  Klima Kondanseri Nedir?
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Klima Arızaları