Soğutucu Akışkan Geri Kazanım Ünitesi ile Nasıl Toplanır?
Soğutucu Akışkan Geri Kazanım Ünitesi ile Nasıl Toplanır?
Klima çözümleri sitemizde siz değerli okurlarımız için Soğutucu Akışkan Geri Kazanım Ünitesi ile Nasıl Toplanır? konusuyla alakalı bir yazı hazırlamaya çalıştık. Soğutucu Akışkan Geri Kazanım Ünitesi ile Nasıl Toplanır? başlıklı yazımız umarım işinize yarar.
Klima Gazının Geri Kazanım Ünitesi ile Toplanması
Klimalarda soğutucu akışkanın geri kazanım ünitesi ile toplanması işlemi ile ilgiliki tüm ayrıntı kısmı sayfamızda bulacaksınızdır. İşlem nasıl yapılır? Neden yapılmalı yahut hangi durumlarda yapılmalı? Merak ettiğiniz tüm soruların yanıtı paylaşımımızdadır.
Klima Kompresörü Arızalıysa Soğutucu Akışkan Nasıl Toplanır?
Klimada kompresör arızalıysa eğer sistemdeki soğutucu akışkanın dış ünitede toplanması olabilecek olmaz. Bunun için geri kazanım gaz toplama ünitesi kullanılmaktadır.
Çevre örgütlerinin hassaslığı ve bu husustaki hassasiyeti artmıştır. Çevreye ve dolayısı ile insan yaşamı için tehdit niteliğinde olan sera gazlarının salınımını ve UV ışınlarından koruyucu ozon tabakasının muhafaza edilmesi adına birtakım önlemler alınmıştır.
Bu önlemlerden bir diğeride klimalarda kullanılan soğutucu akışkanların arıza veya bakım gibi illerde direk havaya salınması yerine toplanması bunun bunun yanında yeniden kullanıma hazır hale dönüştürülmesidir.
Bu amaçla soğutucu akışkanların kullanılmakta olduğu tüm soğutucular için verilecek bakım ve servis işlerinde soğutucu gazın atmosfere sakınımı Montreal protokolü ve Kyoto anlaşması ile kısıtlanmış durumdadır.
Soğutucu Akışkan Geri Kazanım Ünitesi ile Nasıl Toplanır?
Uygulama; gazın toplanması, arındırılması ve ıslah edilerek tekrardan kullanıma hazır hale dönüştürülmesi şeklinde olur. Kompresörü arızalı klimalarda soğutucu akışkanı çevreye salmadan soğutucu akışkan geri kazanım ünitesini tercih ederek toplama tüpleri depolanır.
İşlem için gaz hattı valfi üzerindeki siboplu servis ucu gaz toplama ünitesi tüpü içinde gaz boruları bağlantısı gerçekleştirilir. Dikkat edilmesi gereken şey soğutucu akışkanın toplama ünitesinin dışa açılan 2 hattının birinin alçak basınç hattı ucu diğerinin yüksek basınç hattı uzuna ait olmasıdır. Genelde soğutucu akışkan toplama ünitelerinin üzerinde gazın emiş ve basma hatları yazılıdır. Önce mutlaka vakumlanmış haldeki soğutucu akışkan toplama tüpü geri kazanım ünitesinin basma hattı ile bağlanır. Sonra geri kazanım ünitesinin emiş hattı ucu ile klima siboplu servis ucu bağlantısı yapılır. Böylelikle toplama işlemine geçilmiş olur.
Bağlantı işlemleri kontrol edilir. Kontrol sonrası gaz toplama ünitesine enerji verilir. Gaz toplama ünitesi üzerindeki manometre durumuna bakılır. Bu durumda yüksek basınç manometresi artar, alçak basınç manometresi düşer. Bu işlemde alçak basınç manometresi vakuma düşene dek beklenir. Vakuma düşmesi demek; klima içindeki soğutucu akışkanın büyük kısmının toplama tüpüne aktarılmasıdır. Aktarma işleminin zaman aralığı klimanın kapasitesine göre yani soğutucu akışkanın miktarına göre değişmektedir.
Gazın toplanması işlemini daha çok hassaslaştırmak adına toplama tüpünün altına dijital terazi konulur. Toplanan soğutucu akışkanın miktarı tespit edilir. Toplanan soğutucu akışkanın miktarı ile klima etiketi üzerindeki değer karşı karşıya geldirılırsa kesin bir yargıya varılabilmektedir.
Etiket üzerindeki soğutucu akışkan miktarı ortalama elde edinceye dek cihaz çalıştırılmaya devam edilir.
Uygulama aracılığıyla soğutucu akışkan ziyan olmadan en mühimsi de çevreye zarar vermeden toplanmış olur.