Klima Gaz Kaçak Tespiti

14.07.2018
347
Klima Gaz Kaçak Tespiti

Basınçlandırma ile Kaçak Testi

Yeni tesis edilmiş bir klima sisteminde ilk yapılacak iş, sistemi basınçlandırarak kaçak testine tabii tutulmasıdır. Eğer sistem kaçak testine tutulmadan soğutucu akışkan şarjı yapılırsa sistemdeki kaçağın tespiti zorlaşacak, sistem içerisine hava sızacak, kaçak kaynakla birleştirilen bölgede ise soğutucu akışkan yüksek sıcaklıkta ayrışarak asit çözeltileri oluştuğu gibi sızdırmazlığı sağlamakta mümkün olmayabilir.  Basınçlandırma testi yapılacak klima sisteminde kompresörün alçak ve yüksek tarafındaki servis valfleri ileri konuma getirilir. Kompresörün servis valflerine şarj manifoltunun alçak ve yüksek taraf hortumları bağlanır, servis hortumu ise basınç regülatörü çıkışına bağlanır. Azot tüpüne bağlanan regülatörle hat basınç göstergesindeki basınç en fazla 150 psig’a getirilir. Az miktarda yavaşça sisteme kuru azot verilerek alçak taraf manometresinin hareketlenmesi gözlenir. Bu esnada sistem izlenerek herhangi bir kaçak sesi veya anormallik olup olmadığına dikkat edilerek herhangi bir aksaklık olduğunda derhal azot kesilip aksaklık giderilmelidir. Aksaklık yoksa yavaş yavaş azot verilmeye devam edilerek alçak taraf basıncı test basıncı, seviyesine kadar yükseltilir. Test basıncına getirilen sistemde, tüpten veya şarj manifoltundan azot kapatılır. Tüm boruların ve ekleme parçalarının kaynaklı ve rakorlu bağlantılarında kaçak olup olmadığı kontrol edilir. Kaynaklı birleştirmede pasta geçici bir süre sızdırmazlığı sağladığı için sonradan çıkabilecek kaçaklara karşı kauçuk bir tokmakla ek yerlerine hafifçe vurarak kaçakların bulunması sağlanır.

Sabun Köpüğü ile Kaçak Testi

Klima sistemlerinde soğutucu kaçağını belirlemede kullanılan diğer bir yöntem de sabun köpüğü kullanılmasıdır. Suya sabun karıştırılmak üzere hazırlanan sulu çözelti, bir fırça veya tüp yardımıyla kuşku duyulan kaçak yerine sürülür. Eğer bu bölgede gaz sızıntısı varsa yüzeyde oluşan film tabakası kabarcık yaparak kaçak yerini belirlenmesine yardımcı olur. Bu yöntemde sistemin mutlaka basınçlı durumda olması, sistemde vakum durumuna düşmüş bir bölgenin bulunmaması gerekir. Aksi takdirde sulu çözeltinin sistem içine emilmesi durumu ile karşılaşılabilir. Sabun köpüğünün iyi balonlaşması için sabun çözeltisine birkaç damla gliserin damlatılır. Sabunlu su çözeltisinde kullanılan su (sabun köpüğü yapılan su), mümkün mertebe yumuşak su olmalıdır.

Bulanabilen tüm kaçak yerleri tespit edilir. Azot boşaltıldıktan sonra tespit edilen yerlerin tekrar sızdırmazlığı sağlanır. Her iki kaçak giderme işleminden sonra, azotla basınç testi tekrarlanmalıdır.

Kaçaklar tümüyle giderildikten sonra sistem 24 saat basınç altında bırakılır. Basınçta bir düşme olmamışsa sistemin sızdırmazlığından emin olunur. Kaçaklardan tamamen emin olunduğunda; azot gazı sistemden tahliye edilir. Basınçlandırma testinde kuru azot yerine kesinlikle oksijen veya asetilen gazı kullanılmamalıdır. Oksijen kompresördeki yağla birleşince, asetilen 15 psig basıncın üzerinde patlayabilir.

Elektronik Dedektörler ile Kaçak Testi

Filorokarbon sistemlerindeki sızıntıları saptamak için burnumuza güvenemeyiz. Bunun yerine hassas sızıntı belirleme yöntemleri kullanılmalıdır.

Herhangi bir halojen ve karbonlu soğutucu akışkanlar ile birçok sızıntı saptama yöntemi vardır. Ancak, bugün için en iyi yöntem elektronik sızıntı dedektörüdür. Elektronik detektörler çeşitli gazların kaçaklarının algılanmasında kullanılmak üzere geliştirilmiş pilli cihazlardır. Kaçak yerinin tespitinde, bir sızıntı ile karşılaşırsa ses veya ışıkla uyarı verir. Bunlardan bazılarında hem ses hem de ışıkla uyarı beraber çalışır.

Bu elde edilebilir hassas, güvenilir ve diğer eski yöntemlerle karşılaştırıldığında çok büyük miktarda zaman kazandırır.

  • Ultrasonik sızıntı dedektörleri, birçok gazın sızıntı sırasındaki sesini algılamak için ekonomik bir yöntemdir.
  •  Seçici olmayan soğutucu akışkan detektörleri gaz hissedicilerinin en az pahalı olanlarıdır. Dayanıklı, kullanımı kolay ve birçok soğutucu akışkanı hissedebilir, fakat küçük yavaş sızıntılar için fazla hassas değildir.
  • Halojen özellikli kaçak detektörlerin; klor flor ve brom içeren halojenleri hisseder. Bu kaçak dedektörleri kalibre edilebilir ve dayanıklıdır.
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Klima Arızaları